субота, 1. јул 2017.



Po italijanskom veštičijem učenju Aradia, prva Veštica, živela je u 14. veku. U istom tom veku u Italiji su nastale prve tarot karte koje su poznate. Jedno od znanja i moći koje su njene učenice dobijale od nje, po njenim Jevandjeljima, bilo je baš proricanje kartama. Postoji usmeno prenošeno veštičije učenje da je baš Aradia bila ta koja je smislila tarot karte i prenela ih ljudima. Po tom učenju u tarot kartama su sakrivene veštičije tajne. Prvi poznati slučaj da su sva četiri ritualna orudja (bodež, štap, pehar i disk) povezani nalazi se baš na karti Magus u Viskonti špilu, prvom poznatom tarotu. Takodje, karta Kula se tako odnosi na La Casa al Vento, Kuću vetrova iz Aradijinih jevandjelja, Hierofant na rimskog Papu, a Točak sudbine na mučenje veštica, dok se četiri dvorske karte, Kraljevi konkretno, odnose na Grigorije koji su bitni za legendu o nastanku veštičije krvi i koji su veštičiji čuvari sa četiri strane sveta gde se nalaze njihovi zamkovi, itd.
Tradicionalno, sposobnost da se gledaju karte u Italiji sticala se tako što su se na morskoj obali u trenutku kada se Venera diže na nebu na istoku pred svitanje, iscrtaju morskom školjkom odgovarajući simboli. 

Ilustracija je iz The Book of Aradia Tarot špila, a sam tekst objavljen u magazinu Veštičarenje https://www.vesticarenje.com/PDF/Vesticarenje_5+.pdf

Нема коментара:

Постави коментар