недеља, 2. јул 2017.

Legenda o 42. Knjige Tota i o Tarotu kao modernoj preživeloj Knjizi Tota



Ako se neko pitao zašto se Thoth tarot baš tako zove, onda pogledajmo najpre šta kaže Veronica Ions u svojoj knjizi Egipatska mitologija (IRO ’Otokar Keršovani’, Opatija, 1990) o 42. Knjige Tota

"Pretpostavljalo sc da je sam Tot svojom rukom napisao knjigu o magiji u četrdeset i dva sveska koji su sadržavail sve znanje sveta. Za vreme Osamnaeste dinastije ti su svesci bili izneti pred sud radi potvrde jer je znanje o Đožanskom poretku bilo važan predmet zakona po kojima se vladalo kraljevstvom."

I druga stručna literatura koja obrađuje egiptologiju potvrđuje postojanje ovih knjiga. Ova 42 spisa bila su nabrojana na zidu hrama u Edfu i ti svici, načinjeni od papirusa (ili kože), čuvani su u uskim nišama u isklesanim zidovima. Arheolozi smeštaju ovu biblioteku u period između 140. i 124. godine pre Hrista. Još jedan hram Gornjeg Egipta, onaj u Todu, imao je slične otvore u zidovima namenjene istoj svrsi, a slične biblioteke su nađene i u Fili, kao i u Hramu u Esni koji potiče iz rimskog perioda.

Drugi izvor koji govori o 42. Knjige Tota je Kliment Aleksandrijski koji ih nabraja u svom delu Stromata. Postoji i mišljenje da je delo Salmeschiniaca, koje Jamblih pominje u svojoj knjizi De Mysteriis, iako se direktno ne pominje ni u popisu Edfu hrama ni kod Klimenta alcksandrijskog, zapravo jedna od četiri astrološke knjige koje su se nalazile među 42 Totove knjige i koju su egipatski sveštenici morali da nauče napamet.

Dobar deo egipatske magije prevoden je i inkorporiran u grčku magiju. Pa ipak, največi deo je nepopravljivo izgubljen jer su magijske knjige sistematski bile zabranjivane i uništavane (Dela apostola, 19:19 u Novom zavetu ilustrativan primer toga).

Dakle može se videti da Knjiga Tota nije ime koje je Crowley izmislio. Kao što smo videli, u drevnom Egiptu postojala su 42 svitka sa magijskim i astrološkim tajnama koji su se tako zvali. Sa druge strane, Tarot je sa Egiptom još u XVIII veku povezao Francuz Alliette (poznatiji kao Etteila) tako da je Tarot još u to vreme nazivan "Knjigom Tota". Više u ovome nalazi se u lekcijama o Tarotu koje sam napisao i koje su dostupne za pohadjanje i proučavanje.

A kad smo već kod tih lekcija i kod Thoth Tarota kao kuriozitet slede korespondencije, koje se takodje daju u tim lekcijama, Velikih Arkana tog špila sa fazama seksualno magijskog procesa zapadne Tantre koju je autor špila Aleister Crowley, podučavao.


Tantrička interpretacija 22 Velikih Arkana Knjige Thotha





0. Luda - Alhemijska Živa. Kundalini, Životna Sila.
1. Mag – Sveštenik: Logos operacije.
2. Prvosveštenica – Sveštenica: Vozilo Sveta.
3. Carica – Alhemijska So.
4. Car – Alhemijski Sumpor.
5. Hijerofant – Kamen: Sveta unija Sveštenika i Sveštenice.
    Ovih šest Arkana formiraju heksagram.
6. Ljubavnici – Venčanje. Proglas Dela koje treba završiti, koje uključuje kompleksan alhemijski  simbolizam. Solve (latinski) – alhemijski proces razdvajanja.
7. Kočija – Razotkrivanje Grala.
8. Snaga – Zadovoljena Žena: Skerletna Žena (Anima) je ispunjena usmerenom upotrebom Iudeksa i Testesa (falus i testisi).
9. Pustinjak – Oplodna Glava u utrobi, nosilac Solarne Svetlosti.
10. Točak – „Gospodar Sila Života.“ (K = KP = vagina [kteis] + falus [phallos], „unija vrhovnog  postignuća i zadovoljstva.“)
11. Pravednost – Brak kakav se dešava u Prirodi (pravi brak, ne misli se na ceremonijalnu formalnost).
      Zmija koja ujedinjuje suprotnosti u ekstazi. BABALON i ZVER sjedinjeni.
12. Obešeni Čovek – U suštini, Voda kao formula Iskupljenja. Praktična formula Eliksira, razrađena u tri Arkane koje slede.
      Arkane 13, 14 i 15 predstavljaju kompleksan hijeroglif procesa putem koga se ideja manifestuje kao forma.
13. Smrt – Ljubav pod voljom. Seksualnost, uskrsnuće.
14. Razboritost – Konzumacija Kraljevskog Braka (Coagula [latinski] – alhemijski proces sjedinjavanja.)
      Spajanje i međusobna razmena atributa. Mešanje elemenata u „kotlu“.
15. Đavo – Materijalna kreativna energija; falus, Set, Pan.
16. Kula – Muški orgazam.
17. Zvezde – Ženski orgazam.
18. Mesec – Prikupljanje Eliksira; Astralno okruženje gestacije.
19. Sunce – Preporođeni muškarac i žena kao deca pred Suncem.
20. Sud – Rast i razvoj Deteta.
21. Svet – Pečat: Završetak Dela. Novoformirani i manifestovani univerzum.




                               

Нема коментара:

Постави коментар