субота, 29. јул 2017.

Otvaranje po Ruži i Krstu


Otvaranje po Ruži i krstu je otvaranje koje se koristi za duhovna pitanja. Ruza i Krst je simbol koji su dobijali Majstori u Zlatnoj zori, to je momenat kontakta sa božanskim i Formula inicijacije prikazana je na tom simbolu. Na crtežima je prvo prikazan sam krst, potom kabalističko drvo života sa rasporedom svih 78 karata na njemu i potom centralni deo krsta, koji se sastoji od tri kruga latica ruže koji odgovaraju 22 hebrejska slova, odnosno 22 Velike Karte tarota. To je misterij Hrista, u neku ruku, i ovde taj centralni deo koristimo kao šemu za otvaranje Tarota. Dakle svakoj latici odgovara ona simbolika koja odgovara i karti koju predstavlja, odnosno kabalističkoj stazi na drvetu života. Otvaranje po Ruži i Krstu je u stvari Otvaranje Duše. Prva stvar koju morate obezbediti je dovoljno velik crtež ovog sigila da karte mogu da stanu na njega. Veoma verovatno da to neće stati na vaš oltar tako da prostor za otvaranje morate improvizovati na nečem drugom, recimo većem stolu. Nikako ne na podu zato što se generalno, a naročito ovakva otvaranja, ne rade polaganjem karata na visinu koja je ispod pojasa. Kod mešanja karata se radi kontemplacija na sigil i na pitanje. 22 karte se postave na sigil, obeleženo je brojevima kojim redom. Unutrašnji krug od tri karte je najbitniji za tumačenje. Drugi krug sa sedam karata odnosi se na planetarne uticaje na pitanje, a spoljnih 12 karata su zodijački uticaj. Karte se mogu tumačiti od spolja ka unutra i obrnuto, zavisno šta nas intetesuje. Ovde tumačimo karte u odnosu jedne sa drugima u samom otvaranju, ali i u odnosu na karte koje na samom simbolu odgovaraju tim pozicijama. Dakle ako je pozicija jedan hebrejsko slovo Alef i karta Luda i na nju padne recimo III pehara, onda se gleda i šta taj odnos znači uz odnos sa ostalim kartama. Ovo je veoma kompleksno otvaranje sa više nivoa tumačenja koje je namenjeno samo za ozbiljna duhovna pitanja.


понедељак, 3. јул 2017.

Elementarna dostojanstva Malih Arkana Tarota



Skraćeno iz lekcija o Tarotu:

Sve karte male Arkane se dele na četiri elementa: vatra (Štapovi), voda (Pehari), vazduh (Mačevi) i zemlja (Pentakli).  Elementi mogu biti u dobrom odnosu jedni sa drugima, ili u lošem. Tako i karte kad se nadju jedna pored druge mogu da oslabe, ili pojačaju, mogućnost da se nešto desi zavisno od toga da li se elementi koje predstavlju slažu ili ne. 
Karte istog elementa ili elemenata koji se slažu pomažu se i jačaju neku mogućnost bilo da govorimo o dobrom ili lošem uticaju. Isto tako Karte suprotne prirode slabe kartu koju tumačimo.

Štapovi – Vatra – ne mešaju se dobro sa Peharima, ali idu dobro sa Diskovima i Mačevima.
Mačevi – Vazduh – ne idu dobro sa Diskovima, ali idu dobro sa Peharima i Štapovima.
Pehari – Voda – ne idu dobro sa Štapovima, ali se mešaju dobro sa Mačevima i Diskovima.
Diskovi – Zemlja – ne mešaju se sa Mačevima, ali idu sa Štapovima i Peharima.

Ako neka karta dođe između dve druge karte koje ne idu dobro zajedno, tada se uticaj neutrališe.

Generalno, podeljeno po elementima značenje četiri grupe karata bi bilo:

Štapovi – energija, svađa, otpor, aktivnost, želja.
Pehari – zadovoljstvo, radost, ljubav, brak.
Mačevi – Nevolja, tuga, svađa, gubitak, možda bolest.
Diskovi – Posao, novac, posedovanje, materijalne teme.

Velike Arkane za sad ne koristimo na ovaj način u odredjivanju snage karte.

недеља, 2. јул 2017.

Magijska zaštita pomoću sveća i Tarot karata



Ritual Pentagrama ne služi za magijsku zaštitu, ali po njegovom modelu se može izvesti operacija magijske zaštite.
Za ovo nam je potrebno 5 tarot karata. Špil iz kojeg se one uzimaju se onda "trenira" samo za ritualne svrhe i ne koristi za proricanje. Koristi se velika Arkana Univerzum, na toj kartije prikazana je žena okružena krugom i četiri kerubima u uglovima. Koriste se i četiri karte da predstavljaju četiri Arhandjela (Mihaila, Rafaila, Gabriela i Uriela). Neki za njih koriste Kraljeve, ali ja koristim četiri Velike Arkane koje im odgovaraju.



Univerzum predstavlja kompletiranje procesa u Auri i ostvarivanje procesa polarnosti koji je osnovna tehnologija Inicijacije. Nakon toga mnogo je teže napasti auru i aurični paraziti jednostavno nemaju za šta da se nakače. Tako da je ova karta u neku ruku i model po kojem je ova tehnika zaštite zasnovana.
Tehnika se sastoji od toga da se odštampaju odredjena tri Psalma, od kojih je treći takodje na mističan način povezan i sa Tarotom i sa biblijskom Apokalisom. U stvari o Tarotu bi mogli da govorimo kao o grafičkoj predstavi toka Apokalipse, koja je opet simboličan prikaz onoga što neke škole joge i tantre u Indiji nazivaju dizanjem kundalini energije.
Na oltar se postavi prvo sigil za "osnaživanje". U mom slučaju ja koristim lično ime pretvoreno u sigil po simbolu Ruže i krsta. Preko njega se postavi Tarot karta Univerzum. Na nju se stavi posuda sa kandilom. Štampani psalmi se spale i od njihovog pepela se naprave tri koncentrična kruga oko Tarot karte i posude sa kandilom. U četiri ugla oko toga se postave četiri sveće ispod kojih se nalaze Tarot Karte koje predstavljaju Arhandjele. Takodje, magnet se može staviti na sliku, bilo bi dobro u predelu glave, kako bi privlačio blagoslove i dobre uticaje na onog ko izvodi ovu magijsku operaciju zaštite.
Ritual se radi 30 dana, od čega su prvi i zadnji dan samo postavljanje oltara. Ostalih 28 dana odgovaaju fazama meseca i tokom njih se rade molite i čitaju delovi jednog od psalama koji su korišteni za pepeo. Psalm se tradicionalno čita iz Biblije tvrdih korica, ali nije nužno. Naravno, postoji još tehničkih detalja izvodjenja ovog rituala zaštite, ali ovo je osnovna skica kako se on izvodi i daje ilustraciju kako se sve tarot može praktično koristiti.

Legenda o 42. Knjige Tota i o Tarotu kao modernoj preživeloj Knjizi Tota



Ako se neko pitao zašto se Thoth tarot baš tako zove, onda pogledajmo najpre šta kaže Veronica Ions u svojoj knjizi Egipatska mitologija (IRO ’Otokar Keršovani’, Opatija, 1990) o 42. Knjige Tota

"Pretpostavljalo sc da je sam Tot svojom rukom napisao knjigu o magiji u četrdeset i dva sveska koji su sadržavail sve znanje sveta. Za vreme Osamnaeste dinastije ti su svesci bili izneti pred sud radi potvrde jer je znanje o Đožanskom poretku bilo važan predmet zakona po kojima se vladalo kraljevstvom."

I druga stručna literatura koja obrađuje egiptologiju potvrđuje postojanje ovih knjiga. Ova 42 spisa bila su nabrojana na zidu hrama u Edfu i ti svici, načinjeni od papirusa (ili kože), čuvani su u uskim nišama u isklesanim zidovima. Arheolozi smeštaju ovu biblioteku u period između 140. i 124. godine pre Hrista. Još jedan hram Gornjeg Egipta, onaj u Todu, imao je slične otvore u zidovima namenjene istoj svrsi, a slične biblioteke su nađene i u Fili, kao i u Hramu u Esni koji potiče iz rimskog perioda.

Drugi izvor koji govori o 42. Knjige Tota je Kliment Aleksandrijski koji ih nabraja u svom delu Stromata. Postoji i mišljenje da je delo Salmeschiniaca, koje Jamblih pominje u svojoj knjizi De Mysteriis, iako se direktno ne pominje ni u popisu Edfu hrama ni kod Klimenta alcksandrijskog, zapravo jedna od četiri astrološke knjige koje su se nalazile među 42 Totove knjige i koju su egipatski sveštenici morali da nauče napamet.

Dobar deo egipatske magije prevoden je i inkorporiran u grčku magiju. Pa ipak, največi deo je nepopravljivo izgubljen jer su magijske knjige sistematski bile zabranjivane i uništavane (Dela apostola, 19:19 u Novom zavetu ilustrativan primer toga).

Dakle može se videti da Knjiga Tota nije ime koje je Crowley izmislio. Kao što smo videli, u drevnom Egiptu postojala su 42 svitka sa magijskim i astrološkim tajnama koji su se tako zvali. Sa druge strane, Tarot je sa Egiptom još u XVIII veku povezao Francuz Alliette (poznatiji kao Etteila) tako da je Tarot još u to vreme nazivan "Knjigom Tota". Više u ovome nalazi se u lekcijama o Tarotu koje sam napisao i koje su dostupne za pohadjanje i proučavanje.

A kad smo već kod tih lekcija i kod Thoth Tarota kao kuriozitet slede korespondencije, koje se takodje daju u tim lekcijama, Velikih Arkana tog špila sa fazama seksualno magijskog procesa zapadne Tantre koju je autor špila Aleister Crowley, podučavao.


Tantrička interpretacija 22 Velikih Arkana Knjige Thotha





0. Luda - Alhemijska Živa. Kundalini, Životna Sila.
1. Mag – Sveštenik: Logos operacije.
2. Prvosveštenica – Sveštenica: Vozilo Sveta.
3. Carica – Alhemijska So.
4. Car – Alhemijski Sumpor.
5. Hijerofant – Kamen: Sveta unija Sveštenika i Sveštenice.
    Ovih šest Arkana formiraju heksagram.
6. Ljubavnici – Venčanje. Proglas Dela koje treba završiti, koje uključuje kompleksan alhemijski  simbolizam. Solve (latinski) – alhemijski proces razdvajanja.
7. Kočija – Razotkrivanje Grala.
8. Snaga – Zadovoljena Žena: Skerletna Žena (Anima) je ispunjena usmerenom upotrebom Iudeksa i Testesa (falus i testisi).
9. Pustinjak – Oplodna Glava u utrobi, nosilac Solarne Svetlosti.
10. Točak – „Gospodar Sila Života.“ (K = KP = vagina [kteis] + falus [phallos], „unija vrhovnog  postignuća i zadovoljstva.“)
11. Pravednost – Brak kakav se dešava u Prirodi (pravi brak, ne misli se na ceremonijalnu formalnost).
      Zmija koja ujedinjuje suprotnosti u ekstazi. BABALON i ZVER sjedinjeni.
12. Obešeni Čovek – U suštini, Voda kao formula Iskupljenja. Praktična formula Eliksira, razrađena u tri Arkane koje slede.
      Arkane 13, 14 i 15 predstavljaju kompleksan hijeroglif procesa putem koga se ideja manifestuje kao forma.
13. Smrt – Ljubav pod voljom. Seksualnost, uskrsnuće.
14. Razboritost – Konzumacija Kraljevskog Braka (Coagula [latinski] – alhemijski proces sjedinjavanja.)
      Spajanje i međusobna razmena atributa. Mešanje elemenata u „kotlu“.
15. Đavo – Materijalna kreativna energija; falus, Set, Pan.
16. Kula – Muški orgazam.
17. Zvezde – Ženski orgazam.
18. Mesec – Prikupljanje Eliksira; Astralno okruženje gestacije.
19. Sunce – Preporođeni muškarac i žena kao deca pred Suncem.
20. Sud – Rast i razvoj Deteta.
21. Svet – Pečat: Završetak Dela. Novoformirani i manifestovani univerzum.




                               

Otkrivanje imena duha pomoću Tarot karata

Magija se izvodi uz pomoć duhova, a jedna od najvažnijih stvari u tom radu je znati ime duha. Duhovi nekad direktno kažu svoje ime, a nekad moramo sami da ga otkrijemo. Uidja table, visak i mnogi drugi načini se koriste da se otkrije nečije ime. Veštice su jednostavno pragmatične i usvajale su različite metode da to postignu, bitno je bilo samo da daju efekta. Tarot je tako prihvaćen od mnogih veštica i  iz vremena dok veštičarstvo u većini slučajeva nije postalo new age politički korektna religija, ostalo nam je dosta tehnika koje se još uvek primenjuju u tradicionanim kovenima. Jedna od takvih tehnika je i otkrivanje imena nekog duha, najčešće je to korišteno za otkrivanje imena veštičijeg duha pod nazivom familijar (pomoćni duh) pomoću Tarot karata. Svaka tarot karta se može odnositi na zvuk, slovo i smer u prostoru. U ovom slučaju koriste se sledeći odnosi karata i slova:


Poželjno je da neko ima iskustvo magijskog rada i rada sa duhovima pre korištenja ove tehnike. Karte se mešaju do onog momenta dok duhovi ne daju znak da je vreme da se prestane sa mešanjem i da se preseče špil. Zato ne bi trebalo žuriti, već čekati da se stvari „dese“.

Karte se postavlju sa vrha tako da prvi red ima 7 karata postavljenih sa desne na levu stranu. Drugi ima 5 karata isto poslaganih sa desna na levo i treći red ima samo jednu kartu. U praksi jedna takvo otkrivanje imena, korišten je Dragon Tarot špil, bi izgledalo na sledeći način:




Prvi red : Kraljica Pehara, Trojka Novčića, Dvojka Mačeva, Atu Mag, Petica Novčića, Vitez Novčića Šestica Pehara
Drugi red: Atu Svet, Petica Mačeva, Desetka Novčića, Petica Pehara, Petica Štapova
Treći red: Obešeni zmaj (odgovara Obešenom čoveku u drugim špilovima)
Kada se upotrebe gornje tabele dobije se sledeći niz slova:

ZRZMILY
TAShThW
A

I iz toga možemo da izvučemo ime duha, u ovom slučaju recimo bi to moglo biti  ZRZMILY-TA-ShThWA

Crtice izmedju su stavljene kako bi ime delovalo lakše za izgovor, a mesto gde ćete ih staviti se odredjuje po sluhu i osećaju za ritam. Ova tehnika je data za engleski jezik, pa se izgovor i prilagodjava tome. Duhovi nekad imaju imena koja su znatno različita od našeg jezika. Tako da će nam obićno zvučati veoma čudno, aliu ono što dobijemo je najbliže onome kako bi to ime zvučalo nama kad prebacimo ime duha na naš jezik. Zato se probaju različiti izgovori dok se ne oseti da je ime ono pravo i da duh odgovara na njega. Kada se jednom uspostavi komunikacija sa duhom može se pitati da nam da kraće ime kojim sa njim možemo komunicirati. 

субота, 1. јул 2017.



Po italijanskom veštičijem učenju Aradia, prva Veštica, živela je u 14. veku. U istom tom veku u Italiji su nastale prve tarot karte koje su poznate. Jedno od znanja i moći koje su njene učenice dobijale od nje, po njenim Jevandjeljima, bilo je baš proricanje kartama. Postoji usmeno prenošeno veštičije učenje da je baš Aradia bila ta koja je smislila tarot karte i prenela ih ljudima. Po tom učenju u tarot kartama su sakrivene veštičije tajne. Prvi poznati slučaj da su sva četiri ritualna orudja (bodež, štap, pehar i disk) povezani nalazi se baš na karti Magus u Viskonti špilu, prvom poznatom tarotu. Takodje, karta Kula se tako odnosi na La Casa al Vento, Kuću vetrova iz Aradijinih jevandjelja, Hierofant na rimskog Papu, a Točak sudbine na mučenje veštica, dok se četiri dvorske karte, Kraljevi konkretno, odnose na Grigorije koji su bitni za legendu o nastanku veštičije krvi i koji su veštičiji čuvari sa četiri strane sveta gde se nalaze njihovi zamkovi, itd.
Tradicionalno, sposobnost da se gledaju karte u Italiji sticala se tako što su se na morskoj obali u trenutku kada se Venera diže na nebu na istoku pred svitanje, iscrtaju morskom školjkom odgovarajući simboli. 

Ilustracija je iz The Book of Aradia Tarot špila, a sam tekst objavljen u magazinu Veštičarenje https://www.vesticarenje.com/PDF/Vesticarenje_5+.pdf


Dobro došli na blog posvećen Tarotu. Na slici, vidi se moj pristup Tarotu. Imamo najpre same karte, kako tarot tako i Lenormand.Različiti špilovi za različite upotrebe. Tu je i par knjiga. Maja Mandić je napisala jednu od najboljih knjiga o Tarotu, gledano na svetskom nivou, tako da je zato stavljena tu. Imamo kristale, nalaze se na kutiji za karte za Tarok, zato što ja dosta kombinujem i Tarot i poludrago kamenje. Kao gnostički biskup ja koristim dosta molitve i psalme u praktičnom radu, a oni idu uz brojanice. Imamo na slici jedne brojanice, ove konkretno su katoličke i u čarobnjaštvu se taj svetac kome su posvećene koriste za zaštitu.
Može se videti i kutija, ova na slici je sa Ružinim krstom na sebi i od ružinog drveta. U kutiji se čuvaju karte, zato što se sa kartama radi sa poštovanje, Kad smo već kod toga Tarot se NE BACA. Tarot možete da položite ili da ga otvorite, ali tarot NE BACATE. Sem ako ste odlučili da stvarno bacite svoj špil
I imamo zvono, rog i bodež na slici. Tarot je magična stvar i magijska oružja idu uz njega. Zvonom prizivamo sile. Rog je dobar za ritualno nudjene tečnosti njenim prolivanjem, a bodež ... zapravo ja ga i ne koristim puno uz karte, ali je bio pored zvona i roga pa sam ga stavio na sliku...